Home

Nieuws

Asje van Dijk pleit voor herstructureringsfonds

Een nieuw kabinet moet, net als voor bedrijfsterreinen, een herstructureringsfonds voor de tuinbouw instellen. Dat betoogde gedeputeerde Asje van Dijk van de provincie Zuid-Holland in een opiniestuk in het Agrarisch Dagblad.

Volgens Van Dijk kan zo’n fonds een deel van de onrendabele top van herstructureringsprojecten financieren. Alleen al in Zuid-Holland moet de komende jaren 4.000 ha tuinbouwareaal worden opgeknapt, zo stelt de gedeputeerde. 'De kosten daarvan worden op dit moment in eerste instantie bij de telers neergelegd. Maar er is ook veel te zeggen voor een actieve rol van de overheid, gelet op de verbeteringen ten aanzien van milieu en landschap.'

Vier onderzoeken
Na de zomer komt Van Dijk met de uitslag van vier onderzoeken naar ruimte voor zogeheten 'compenserend glas'. Dit is zo’n 470 ha glas die moet worden gevonden om weer uit te komen op de ’glasnorm’ van minimaal 5.800 ha. De vier onderzoeken betreffen de zoektocht naar geschikte glastuinbouwlocaties in Oostflakkee en Kaag en Braassem, een herbeoordeling van zogeheten transformatiegebieden, mogelijke uitbreiding van het glastuinbouwgebied PrimAviera in Noord-Holland en mogelijke uitbreiding van diverse kleinere glastuinbouwgebieden in Zuid-Holland.

Oorspronkelijk wilde de gedeputeerde de uitslag van deze onderzoeken nog voor de zomer aan Provinciale Staten voorleggen. Dat is echter niet gelukt omdat hij eerst de resulaten van de commissie-Nijkamp wilde afwachten. Deze verschenen enkele weken geleden, twee maanden later dan verwacht.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.