Home

Nieuws

Appel- en perenoogst België daalt flink

De Belgische appel- en perenoogst zal dit jaar lager naar verwachting 27 procent lager uitvallen dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de oogstraming bij 150 Belgische fruitteeltbedrijven, zo meldt Vilt. De nieuwe appeloogst wordt geraamd op 249 miljoen kilo, 27 procent minder dan in 2009. Het aantal peren wordt geschat op 228 miljoen kilo, ongeveer 26 procent minder dan het vorige seizoen.

“Door de koude noordoostenwind tijdens de bloei was er een wisselvallige vruchtzetting en dat werd gevolgd door een sterke junirui, waarbij de boom alle kleine vruchten afstoot die niet gezet of bestoven zijn”, aldus Jef Odeurs, secretaris van de Belgische Fruittelersorganisatie.

Vorst
Naast de koude wind speelt ook het zogenoemde beurtjaareffect mee. Een kleinere oogst die volgt op een grotere oogst. Vorstschade heeft eveneens de groei belemmerd. “Op appelen en peren zijn vorstringen waar te nemen die een gevolg zijn van de late nachtvorst die we in de lente van 2010 kenden”, licht Karel De Schaetzen, voorlichter bij het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden toe.

In België staan nu 15.919 hectare appelen en peren. Hiervan is 49 procent of 7.752 hectare appelen en 51 procent of 8.167 hectare peren. De Belgische perenoogst zal voor 88 procent bestaan uit de variëteit Conference. Hiervan is 70 procent bestemd voor de export, voornamelijk naar Rusland, Scandinavië en Engeland.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.