Home

Nieuws

Zorg voor goed onderhoud koelcel

Juist in deze warme maanden wordt een koelinstallatie op de proef gesteld en is de kans op uitval groter. Dit vraagt extra aandacht voor goed onderhoud.

De Nederlandse Vereniging voor ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) is een zomercampagne gestart voor het goed laten functioneren van koelinstallaties. Die is in deze periode met name gericht op de land- en tuinbouw- en AGF-sector.


Koelmiddel

Als nog gebruik wordt gemaakt van een installatie met het koudemiddel R22, is het risico op schade nog groter. Het is namelijk niet zeker dat de installateur bij schade kan helpen, omdat dit koudemiddel niet meer mag worden bijgevuld. Alleen zogeheten geregenereerd R22 mag nog in bestaande installaties worden bijgevuld. Dit koudemiddel is inmiddels echter zeer schaars. De NVKL adviseert daarom de installaties op tijd te laten onderhouden en niet te wachten tot er problemen ontstaan.

Naast het beperken van het bedrijfsrisico, door eventuele uitval van het systeem, zorgt goed onderhoud voor energiebesparing. Een goed ontworpen, juist geïnstalleerde en regelmatig onderhouden koel- of klimaatinstallatie zorgt volgens TNO voor een gemiddelde energiebesparing van wel 20%.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.