Home

Nieuws 1 reactie

'Verse groenten prooi voor gezondheidsclaims'

Het formuleren van gezondheidsclaims voor verse groente en fruit wordt in de toekomst gemakkelijker. Dat verwacht onderzoeker Theo de Kok van de Universiteit van Maastricht.

De Kok verwacht dat de regelgeving voor zowel het aantonen van de aanwezigheid van zowel giftige als gezonde stoffen zullen veranderen. Door de ban op dierproeven in Europa moet op een andere manier gaan worden getest op toxiciteit van voedingsmiddelen en stoffen die daarin zitten en daaraan worden toegevoegd. “Dat kan naar analogie ook gezondheidsbevorderende stoffen gaan gelden.”

Mitsen en maren
De Maastrichtse wetenschapper deed de uitspraak vorige week op een zachtfruitdag in Venlo. Daar werden voorlopige resultaten gepresenteerd van onderzoeken naar de effecten van aardbeien en van blauwe bessen. De vruchten lijken cholesterolverlagend en ontstekingsremmend te werken. Omkleed met allerlei relativerende mitsen en maren stelt De Kok: “Een claim is het nog niet, maar wel een belangrijke aanwijzing dat het eten van aardbeien en blauwe bessen preventief kunnen werken tegen hart- en vaatziekten en wellicht ook kanker en dementie.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer

Eén reactie

  • no-profile-image

    O. van Kooten, Wageningen UR

    Er is net een EGEA conferentie in Brussel geweest waar al het onderzoek uit Europa en Amerika werd getoond dat probeert te bewijzen dat vers groente en fruit gezondheidsbevorderend is. Dit blijkt een helse opgave te zijn. Tot nu toe kunnen we alleen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat g&f niet ongezond zijn. Ga nu dus niet zitten wachten op de wetenschap, dat duurt nog decennia, maar bouw op het positieve image dat g&f gewoon heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.