Home

Nieuws

Tuinder zucht onder milieulasten

Ongeveer 6 procent van hun bruto toegevoegde waarde zijn agrarische bedrijven weer kwijt aan netto milieulasten. Dat zijn de lasten die voortvloeien uit milieuwetgeving. Voor het gemiddelde bedrijfsleven is dit percentage slechts 2,5.

Het LEI berekende de milieulasten voor 2003 tot en met 2007. Van de netto milieulasten zijn milieusubsidies al afgetrokken. Belangrijke oorzaken van de stijging van de milieulasten voor boeren en tuinders zijn de mestkosten voor veehouders en de kosten rond energiebesparing die glastuinders hebben gemaakt in de vorm van allerlei door de overheid uitgelokte investeringen.

Door de lage inkomens in 2008 en 2009, zoals het LEI die vanmiddag eveneens bekend maakte, nemen de milieulasten relatief alleen nog maar toe. “De stelling van Stichting Natuur en Milieu dat de landbouw op het gebied van milieu ‘zeker niet harder’ wordt getroffen dan andere sectoren, lijkt moeilijk in overeenstemming te brengen met deze cijfers”, aldus het LEI in het vandaag gepubliceerde Landbouw Economisch Bericht 2010.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer


Of registreer je om te kunnen reageren.