Home

Nieuws

Telers ZON opgelucht over uitblijven stemming

De leden van ZON Fruit & Vegetables tonen zich opgelucht over het stranden van een mogelijke fusie met Fruitmasters omdat zij niet voor de keus zijn gezet om voor of tegen een fusie te moeten stemmen.

Dat blijkt uit navraag bij de leden van ZON Fruit & Vegetabels. Met name de glastuinbouwleden tonen zich opgelucht omdat de keuze voor hun gemaakt is en het niet tot een stemming heeft hoeven komen.

Waarborgen
Om tot een positief stemadvies te komen, had het bestuur van ZON volgens de leden veel moeten kunnen waarborgen, zoals het veel grotere eigen vermogen van de veiling in Venlo ten opzichte van het veel minder kapitaalkrachtige Fruitmasters. Daarbij had het bestuur van ZON moeten kunnen aantonen dat een volledige fusie met de fruitveiling de leden direct economisch voordeel zou opleveren en de positie van de leden had versterkt. De verwachting is dat dit een struikelblok had kunnen zijn, omdat het bestuur dit onvoldoende op voorhand zou kunnen aantonen.

Veilsysteem
De voorgenomen fusie tussen ZON en Fruitmasters liep vast omdat de leden van de fruitveiling op voorhand het bestuur hadden teruggefloten. Met de fusie had het zogenaamde op naam veilen binnen enkele jaren plaats gemaakt voor een collectief veilsysteem. Vooral de zachtfruittelers van Fruitmasters hadden hier grote moeite mee. Het bestuur heeft daarop in overleg met het bestuur van ZON besloten om geen doorgang te geven aan een mogelijke fusie.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Esther de Snoo


Of registreer je om te kunnen reageren.