Home

Nieuws laatste update:10 jun 2010

Nog geen beweging in conflict Rusland

De Russische inspectiedienst Rosselchoznadzor heeft zonder opgaaf van redenen nog steeds niet ingestemd met overleg over het weren van KCB-fytocertificaten voor groente en fruit.

Dat meldt de Nederlandse landbouwraad in Rusland, Marinus Overheul. Keuringsdienst KCB stelt dat het volume uitgegeven certificaten met 20 tot 30 procent is gedaald.

Overheul hoopt dat de Russen deze week overstag gaan. "Wij hebben bij de inspectiedienst aangegeven anytime beschikbaar te zijn, maar krijgen geen respons. Door steeds wat hoger in de spreekwoordelijke boom te klimmen, is bijna maximale druk gecreëerd." In essentie accepteren de Russen geen certificaten van een private inspectiedienst, het KCB dus, denkt Overheul. "Daarover zijn afspraken gemaakt; bij calamiteiten geldt een protocol waarbij Nederland de kans zou krijgen zaken recht te zetten."

De Russen stellen dat Nederland geen veilige toelevering kan garanderen. Het Productschap Tuinbouw ziet een presentatie tijdens Fresh 2010 in Sint-Petersburg als een voorbode. De fytosanitaire dienst van Rusland liet daar zien dat Nederland al jaren hoog staat op de lijst met vondsten van schadelijke organismen.

Nederland biedt de Russen concreet strakker toezicht aan, aldus Overheul. "Dat is de eerste en meest voor de hand liggende stap. Maar in principe koerst de sector erop dat dit een tijdelijke maatregel is, en daarna binnen normale kaders wordt gewerkt."

Op de vraag of de inspectiedienst de wil, kunde of tijd mist, wil Overheul niet ingaan. "Laat me in het algemeen dit zeggen: ik ben nu vijf jaar hier en de systematiek is de laatste jaren in Rusland veel complexer geworden, en minder doorzichtig. Daarmee kan de invoer meer worden aangestuurd."

De invoer vanuit Nederland met KCB-certificaten gaat in de praktijk vaak door, aldus technisch directeur Jean Crombach van het KCB. "Het verschilt van dag tot dag enorm, maar het aantal aanvragen is gereduceerd met 20 tot 30 procent. Eerst was dat meer dan 50 procent."

Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.