Home

Nieuws

Meer sociale zekerheid meewerkende vrouw

De Raad van EU-ministers heeft een nieuwe Europese richtlijn aangenomen. Die moet leiden tot meer sociale zekerheid voor meewerkende vrouwelijke partners en vrouwelijke ondernemers.

In de nieuwe richtlijn, die ook op de land- en tuinbouw van toepassing is, gaat het volgens LTO Noord naast zwangerschapsverlof om toegang tot stelsels voor sociale zekerheid en het beter in beeld krijgen van de positie van vrouwen in de land- en tuinbouw in Europa en het platteland.


Verbeterde regeling

Marja Hartman, voorzitter van de LTO-commissie Vrouw en Bedrijf, vindt de verbeterde richtlijn een belangrijk vooruitgang. In diverse EU-landen is sociale zekerheid voor vrouwelijke zelfstandigen en meewerkende partners nog niet goed geregeld. Maar ook in Nederland kwam er pas in 2008 een regeling voor zwangerschapsverlof voor zelfstandige vrouwen en meewerkende partners in de landbouw en overige sectoren.

Meer inzicht

Hartman vindt dat in Europa meer statistische gegevens en analyses gemaakt zouden moeten worden, om beter inzicht te krijgen in de status van meewerkende vrouwen en vrouwelijke ondernemers Meewerkende partners hebben bij bijvoorbeeld echtscheiding of bij opbouw van pensioen te maken met financiële en juridische problemen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.