Home

Nieuws

Meer consumptie in Spanje door crisis

Spanjaarden hebben in het eerste trimester van dit jaar ongeveer 12% meer groenten en fruit geconsumeerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit geldt voor tomaat, maar ook in hoge mate voor appels en peren.

3 kg tomaat per persoon
Van januari tot en met maart werd een totaal van 132 duizend ton tomaat geconsumeerd, ofwel zo’n 3 kg per persoon. Dit is 4% meer dan vorig jaar. De tomaten waren bovendien, door de natte winter, veel duurder: gemiddeld € 1,60 per kilo in de supermarkt. Daardoor is de totale uitgave aan tomaten 14,5% hoger uitgevallen dan vorig jaar in dezelfde maanden. Ter vergelijking: Nederlanders hebben ongeveer een half jaar nodig om dezelfde hoeveelheid tomaat per persoon te consumeren.

Appels en peren
Ook appels en peren werden in in Spanje in de eerste maanden van 2010 ruimschoots meer gegeten dan vorig jaar. De consumptie van appels nam maar liefst met 12,5% toe en kwam op een kleine 4 kg per persoon. Ook werden gemiddeld twee kilo peren per Spanjaard genuttigd, 10% meer dan vorig jaar.

Minder buitenshuis eten
De toename in consumptie van groenten en fruit staat niet op zich. Ook andere voedingsmiddelen, zoals aardappelen en vlees, zijn meer verkocht. Waarschijnlijk kan deze trend rechtstreeks worden verklaard door de crisis. Steeds minder mensen eten tussen de middag in restaurants, zodat er thuis meer wordt gekookt. Zo wordt er dus minder geld aan eten uitgegeven, maar kan er wel een extra tomaatje door de sla... 

Bron: Groenten & Fruit - Auteur is Jan van der Blom, correspondent in Almeria

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.