Home

Nieuws

Matige tomatenproductie voor tijd van het jaar

Er wordt bij alle tomatenteelten ‘gewoon’ geproduceerd voor de tijd van het jaar. Voor de volgende weken worden geen hoge producties verwacht. De vrij sombere en koude meimaand, zal de productie in de tweede helft juni, begin juli eerder beperkt houden.

Bij een aantal bedrijven staat de kop sterk. De koppen zijn eerder licht van kleur. De kopdikte is voldoende en de zetting is goed. Dit zijn vrij volle gewassen, met veel blad. De vruchten zijn hier goed van kwaliteit, maar eerder aan de fijne kant. Het gaat hier om bedrijven die veel energie verbruikt hebben de voorbije maand.

Zwakke kop en krimpscheur
Andere gewassen zijn iets opener geworden. Deze teelten staan vrij donker in de kop. De vruchten zijn dik, met neiging naar een krimpscheur. Bij deze bedrijven is er zeker niet te veel gewas.
Om gescheurde vruchten te voorkomen is de watergift zeer belangrijk. Op regendagen moet er vroeg gestopt worden met gieten. Bij veel instraling moet er ’s avonds echter nog een beurt gegeven worden. Bij het optreden van scheuren is het aan te raden ’s morgens vroeger te beginnen met gieten. Een oplopende ec moet immers voorkomen worden. Daarbij wordt het verschil tussen mat en druppel-ec te hoog. Start dus op tijd met gieten, met voldoende lange beurten, om de mat-ec laag te houden. Goed groeiende gewassen vragen veel voeding, zeker bij regenweer. De druppel-ec moet hoog zijn.


Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Dominiek De Visch  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in juni
Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.