Home

Nieuws 3 reacties

Martien Penning: 'Franchise niet dé oplossing'

De huidige telersverenigingen kunnen zich transformeren naar een franchiseorganisatie. Dat zegt Martien Penning, directeur van Hillenraad Consultancy in Naaldwijk. “Maar dat zal geen gemakkelijke opgave zijn en is ook niet dé eenvoudig oplossing waar iedereen op hoopt”, aldus Penning.

Het franchisemodel wordt de opvolger van de telersverenigingen, denkt Martien Penning, directeur van Hillenraad Consultancy. Penning is enthousiast over de organisatievorm van franchise als opvolger voor de ‘achterhaalde telersverenigingen’ waar telers volgens hem veel te vrijblijvend georganiseerd zijn en de vereniging te traag werkt.

“De huidige telersverenigingen organiseren vooral de afzet van productie. Wil je echter meer afspraken maken met de ketenpartner en dus beter inspelen op de marktvraag, dan moet er discipline zijn aan de productiekant om die vraag in te vullen.” Met een franchisemodel kan er een veel striktere regie gevoerd worden, aldus Penning.

Veel inspanning
Echter, volgens hem wordt de omvorming 'wel lastig' voor telersverenigingen. "Het is niet dé eenvoudige oplossing waar iedereen op hoopt. Het vereist juist veel inspanning wat betreft het nadenken over hoe je je marktpositie kunt verbeteren. Dat is dé vaardigheid van een franchisegever en die partij bestaat niet in de tuinbouw."

Lees het gehele interview met Martien Penning in Groenten & Fruit actueel van dinsdag 8 juni.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De doorbijter

  Dat is dé vaardigheid van een franchisegever en die partij bestaat niet in de tuinbouw."
  Nou, hoe moet dat dan????

 • no-profile-image

  Bram AAB

  Toch maar eens positief kijken naar de franchise mogelijkheid, maar dan in het schap van de retail. Volgens mij hebben we dan als "productie" meer invloed op de afzet en als er dan te veel is kunnen we aanbod zelf uit markt nemen ipv de prijs te laten zakken onder de elasticiteitsgrens. Overigens is de lijm van de meeste telersverenigingen slechts de GMO afspraken en dat is niet echt sterk. Wat dat aan gaat mee eens met Martin.

 • no-profile-image

  Hillenraad

  Het inrichten van een franchiseformule is de taak en verantwoordelijkheid van de franchisegever. Dit is zeker mogelijk in de tuinbouw. Het vereist een gedegen kennis van de markt, een visie op de te bereiken marktpropositie en zicht op het structureren en invullen van de formule. Er zijn zeker partijen in de tuinbouw die dit op deelaspecten kunnen invullen, het gaat dan vervolgens om het samenbrengen van deze partijen. En de wil om gezamenlijk ergens te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.