Home

Nieuws 1 reactie

Makelaars zien opleving

Makelaars in de glastuinbouw zien meer belangstelling voor de objecten die ze te koop hebben staan. Door de terughoudendheid van banken werkt echter nog remmend op de daadwerkelijke koopbereidheid van tuinders.

Dat blijkt uit een rondgang langs makelaars, waarover morgen wordt bericht in Groenten & Fruit Actueel. “We hebben het nu vooral druk met adviseren en taxeren”, zegt makelaar Dick van der Wel van Vellekoop Makelaardij in Bleiswijk. Volgens hem gaat het kriebelen bij de ondernemers die al een tijdje stil staan, maar redelijk ongeschonden door de crisis zijn gekomen.

De strengere vermogenseis van de banken maakt het echter lastiger om tot aankoop van een bedrijf over te gaan. In plaats van 20 is nu 25 procent de ondergrens voor het eigen vermogen. Maar potentiële kopers hebben hun eigen vermogen vaak zitten in hun eigen bedrijf en dat is juist mínder waard geworden, aldus Leo van Santen van Santen & Gasille in De Lier.

Aanbod stabiel
Het verscherpt toezicht waar een flink aantal tuinbouwbedrijven door hun bank onder zijn gesteld heeft er nog niet toe geleid dat er nu meer bedrijven te koop worden gezet. Het aanbod blijft stabiel, aldus de makelaars. 

Lees het volledige aritkel  in Groenten & Fruit Actueel van 22 juni.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bram AAB

    Jammer dat banken het anti-cyclisch denken en doen van ondernemers afremt

Of registreer je om te kunnen reageren.