Home

Nieuws

LTO: 'Het tuinbouwvriendelijke blok verzwakt'

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, noemt de uitslag van de verkiezingen een verzwakking van het 'tuinbouwvriendelijke blok'. De voorzitter heeft grote bedenkingen als er een coalitie wordt gevormd tussen VVD, CDA en PVV.

Maat is blij dat de VVD groot is geworden gezien het warme hart dat deze partij de tuinbouw toedraagt en zich hard maakt voor goed ondernemerschap. Maar de halvering van het CDA is een aderlating. “VVD en CDA trokken vaak samen op voor de tuinbouw, maar zij hebben nu gezamenlijk tien zetels minder dan in 2006. Dat is een verzwakking van de positie van de tuinbouw.” Maat rekent SGP en ook de ChristenUnie tot het blok dat de agrarische sector welgezind is.

Erg gecompliceerd
Albert-Jan Maat noemt de verkiezingsuitslag heel gecompliceerd. “Elke coalitie levert forse problemen op. Hoe alles uitpakt voor de tuinbouwsector hangt sterk af van de resultaten en de stabiliteit van de nieuwe coalitie”, zegt hij. In de rechtse coalitie (VVD, PVV, CDA) wordt heel verschillend gedacht over bijvoorbeeld het internationale beleid. “Het ondernemerschap zou bij deze coalitie wel in goede handen zijn." Groot nadeel is volgens Maat echter dat de PVV erg negatief is over Europa en ook denkt deze partij negatief over het inzetten van werknemers uit Roemenië en Bulgarije. 

Een Paars-plus kabinet is volgens Maat beter internationaal georiënteerd, maar de LTO-voorman ziet met Groen Links en de PvdA in Paars-plus wel meer lastenverzwaring voor de ondernemers opdoemen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.