Home

Nieuws

LNV lanceert database voor plantgezondheid

Directeur-generaal Hans Hoogeveen van het LNV lanceert op dinsdag 22 juni de Q-bank, een online database met informatie over organismen die schadelijk zijn voor planten.

In de Q-bank staat informatie over allerlei soorten quarantaineorganismen en invasieve plantensoorten. De database koppelt de informatie aan fysieke collecties, door unieke DNA-informatie. Daarnaast vinden gebruikers van de Q-bank informatie over betrouwbare, innovatieve identificatie- en detectietechnieken.

Kennis verbeteren
Tijdens een symposium 'Vitaal ondernemen in het Q-tijdperk?' presenteren LNV en de keuringsdiensten hoe je met kennis plantgezondheid kunt verbeteren. Daarnaast worden resultaten van het kennisinvesteringsprogramma 'Versterking infrastructuur plantgezondheid' uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) gepresenteerd, een programma dat gaat over het weren van risicovolle ziekteverwekkers en invasieve planten en over nieuwe identificatietechnieken. Het ministerie heeft 9 miljoen euro in het FES-programma gestoken.

Belangrijke exportfunctie
Ook het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen profiteren van het kennisprogramma en een krachtige kennisinfrastructuur. Nederland is wereldwijd tweede exporteur van land- en tuinbouwproducten. Dit komt onder andere door de hoge toegevoegde waarde die de productiesector realiseert, maar ook door de sterke positie op het gebied van veredeling.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.