Home

Nieuws

LEI bevestigt rampjaar

Voor de inkomens glasgroenteteelt was 2009 het een historisch dieptepunt. De ramingen van december zijn in het vandaag door het LEI gepresenteerde Landbouw-Economisch Bericht bevestigd.

Het inkomen uit bedrijf op het gemiddelde glasgroentebedrijf kwam per ‘onbetaalde arbeidsjaareenheid’ uit op minus 127 duizend euro. De onbetaalde arbeidsjaareenheid is het equivalent van 2000 arbeidsuren gemaakt door bijvoorbeeld de ondernemer, zonder dat daar een uitbetaald loon tegenover staat.

Voor vollegrondsgroentebedrijven was er een mager, maar toch in ieder geval positief inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid van 7 duizend euro te noteren. Op het gemiddelde fruitbedrijf werd er 15 duizend euro verdiend

Bestverdieners
De best verdienende agrarische sector was in 2009 de leghennenhouderij met gemiddeld 138 duizend euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. De best verdienende tuinbouwsector was de boomkwekerij met 42 duizend euro. Het minst slecht af in de voedingstuinbouw was het champignonbedrijf met 21 duizend euro.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.