Home

Nieuws 1 reactie

'High Level Group' wordt partij voor Rijk

Het is volgens de commissie Nijkamp bittere noodzaak dat er een 'High Level Group Greenport’ komt. Dat zal de spreekbuis zijn naar de ministeries. In deze compacte groep zit ook een 'CEO' oftewel boegbeeld voor de sector.

De ‘High Level Group Greenport’ is een van de belangrijkste aanbevelingen in het advies van de commissie Nijkamp. Die presenteerde gisteren tijdens de zomerconferentie van Greenport Nederland in Bleiswijk haar conclusies. “Het tuinbouwcluster moet meer cement in de sector zien te krijgen”, zo zei Peter Nijkamp, voorzitter van de commissie en professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dat cement is hard nodig om meer slagkracht te hebben en om de problemen waar de sector momenteel voor staat, op te lossen.

Geen nieuwe organisatie
Er moet volgens hem één mond zijn die namens de sector spreekt. Dat hoeft volgens Nijkamp helemaal geen nieuwe organisatie zijn. “Het is een kwestie van de krachten bundelen van bestaande organisaties in een High Level Group Greenport Holland.” De High Level Group Greenport is een private organisatie met een kleinschalig karakter. Het initiatief tot vorming van deze club moet genomen worden door Greenport Nederland. In de High Level Group zit ook een CEO, een zwaargewicht. Die moet het nationale boegbeeld en de internationale ambassadeur zijn van het Nederlandse tuinbouwcluster. Dit ‘werkpaard’ kan op structurele basis gesprekken hebben met de ministeries en er bijvoorbeeld nieuwe initiatieven neerleggen.

Lees meer over de conclusies van de commissie Nijkamp in Groenten & Fruit actueel van 8 juni.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    NVAF

    Deze conclusie is duidelijk. NVAF geeft in al haar berichtgevingen keer op keer richting aan deze gedachte. Het is zaak om nu snel te handelen. Productschappen opheffen en een zeer kleine slagvaardige organisatie (als onderdeel van een ministerie desnoods) behouden en de nieuwe start voor de toekomst is gemaakt. Slechts op deze wijze zit er nog een kans in dat de Nederlandse Agrarische sector voldoende tegenwicht kan bieden tegen de internationale concurrentie. C.Fischer voorzitter NVAF
    <>

Of registreer je om te kunnen reageren.