Home

Nieuws

Goed voorseizoen aardbeienmarkt

"Aardbeienmarkt rondt goed voorseizoen af, op naar de zomer", stelt Gaston Opdekamp, directeur van Veiling Hoogstraten.

Eind mei had Veiling Hoogstraten een recordaanvoer van bijna 350 ton/dag. Deze week komt ook nog dagelijks 200 tot 250 ton binnen.. Ondanks een kleine dip in het aanvoerpatroon, zijn er momenteel veel aardbeien beschikbaar vanwege de overlap van verschillende teelten. Opdekamp: "De teelt op stellingen komt op gang, de overkapte teelt zit momenteel op haar hoogtepunt en de eerste vollegrondsaardbeien komen ook los."


Tevreden over prijsvorming

Het was dit voorjaar een goed aardbeienseizoen voor Hoogstraten. De aanvoer was minder door de kou en Spanje was niet sterk aanwezig waardoor de prijzen hoog waren. Ondanks de grote aanvoer, zeker in de vroegste teelten, zijn de prijzen volgens Opdekamp naar tevredenheid. "Gemiddeld liggen die dit voorjaar een kwart hoger dan het meerjarig gemiddelde."
 

Minder aanvoer vollegrond door kou

Vollegrondsaardbeien hebben bij Veiling Hoogstraten een kleiner aandeel. Het merendeel hiervan komt via CLTV Zundert naar Hoogstraten. Door de overgang van de bedekte teelt naar de vollegrondteelt, en het koude weer, komt momenteel minder aanvoer binnen (1.000-1.200 ton per week).

Vanaf volgende weken zal de aanvoer weer oplopen (naar 1.300-1.500 ton per week), vanwege de start van de teelt op stellingen en de klassieke verlate teelt. De aanvoer ligt tot heden meer dan een miljoen kilo voor op die van 2009.


Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.