Home

Nieuws

Eerlijker kostenplaatje voedselconsumptie

Het consumentenplatform van het ministerie van LNV wil dat de milieuschade, die de productie van verschillende voedingsmiddelen veroorzaakt, duidelijker zichtbaar gemaakt worden.

Aspecten zoals CO2-uitstoot, het kappen van tropisch regenwoud en andere effecten zouden volgens het consumentenplatform doorberekend moeten worden in de prijs van producten.
Eventuele extra inkomsten voor de overheid moeten meteen geïnvesteerd worden in duurzame initiatieven en innovaties. Daarbij is het wel belangrijk om de consument goed uit te leggen waarom ze meer gaan betalen.

Volgens de denktank van LNV zit veel winst in het verduurzamen van de volledige productieketen. “Zorg gewoon dat de keten groener is, dan eten we vanzelf duurzamer.” Men is van mening dat verduurzaming vooral een kwestie is van een pakket maatregelen: Eerlijkere prijzen, goede voorlichting, maatschappelijke bewustwording en duurzamere productieprocessen. Het platform raadt de minister aan om een werkgroep in te stellen voor de fiscale vergroening van het landbouwbeleid.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.