Home

Nieuws

Bruuske weersovergangen bepalen teeltverloop

Een koele nacht kan dan wel een zegen zijn voor het etmaal, tegelijkertijd is het ook een valkuil voor wie te weinig opstookt in de uren voor zonsopgang.

De vruchten en de stengels van het gewas krijgen dan niet de tijd om op temperatuur te komen, terwijl de kastemperatuur door de sterke zonstraling snel oploopt. Er ontstaat dan een te groot verschil tussen vrucht- en stengeltemperatuur enerzijds en kastemperatuur anderzijds. Je komt dan in de buurt van het dauwpunt, zodat er condensatie optreedt op stengels en vruchten. Het gevolg is zwelscheurtjes op de vruchten en kans op Botrytis op de stengels.

Invloed van de wind
De totale watergift lag in week 23 tussen 35 en 45 liter per m² met een gemiddeld drainpercentage van 27 tot 37 %. De grote variatie in watergift is vooral te verklaren door het verschil in wind.  Hoe dichter bij de kust, hoe meer wind en dus hoe meer verdamping, zodat de watergift in die gebieden ook hoger lag. Op dagen met bijna 3.000 joule, werd er tussen 8 en 10 liter per m² water gegeven. De ec in het substraat had eind van de week de neiging op te lopen.  Er mocht daarom wat meer gedruppeld worden en ook vroeger gestart worden met druppelen, terwijl de druppel-ec lager kon op momenten met veel zon en hoge buitentemperatuur. Met zonnig weer is het risico op te weinig druppelen groter dan het risico dat er te veel gedruppeld wordt. Naast vroeger starten, mocht er af en toe ook een beurtje later op de dag gegeven worden dan gewoonlijk.

Plantbelasting neemt weer toe
Door het generatieve weer van de voorbije dagen zijn de gewassen generatiever gaan staan.  De plantbelasting was de voorbije weken wat afgenomen door hoge producties, maar is nu weer aan het oplopen. Er werd beduidend minder geoogst deze week (minder dan 2 kg/m²), terwijl de aanmaak door de toegenomen groeikracht en de oplopende temperatuur in de kop wel vrij hoog bleef.

Luchtig telen
Volgende week wordt er kwakkelweer voorspeld met lagere temperaturen, dat wordt dus de zoveelste bruuske weerovergang dit jaar. Om kracht in het gewas te houden, zal er “luchtig” geteeld moeten worden, zeker bij westenwind en vochtig weer.Bron: Groenten & Fruit – Auteurs: Gerrit Hendrikx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in juni


Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.