Home

Nieuws

Bonden willen tussen één en twee procent

In de eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe CAO Open Teelten vorige week stellen de bonden een 1-jarige CAO voor. FNV wil een loonsverhoging van twee procent en CNV wil minimaal loonsverhoging van 1,25 procent.

De onderhandelingsdelegatie van de werkgevers in de Open Teelten, kregen van de bonden een voorstellenbrief voorgelegd. Daarin staat dat de FNV bij een 1-jarige CAO een loonsverhoging wil van twee procent, de CNV wil minimaal 1,25 procent loonsverhoging. FNV wil ook voor de lagere lonen een extra loonsverhoging en een verbetering van het jeugdloon. Verder wil deze vakbond een uitbreiding van de reistijdenvergoeding. Mans Vulto, onderhandelaar namens de werkgevers in de Open Teelten:  "Ze willen dat de reistijd ook in de tijd van de baas valt.”

Op nullijn blijven

De werkgeversdelegatie heeft geen voorstellenbrief bij de bonden neergelegd. “Ons hoofdprobleem is dat iedereen aan het werk blijft, want bepaalde open teelten hebben een beroerde periode gehad en sommige bedrijven zitten daar nog steeds in”, zegt Vulto. Om die reden willen werkgevers het eerste jaar van de nieuwe CAO op de nullijn blijven wat betreft loonsverhoging. De gemiddelde loonsverhoging die nu in verschillende nieuwe CAO’s wordt afgesproken, ligt volgens Vulto ook op gemiddeld één procent per jaar. Deze week komt de regiegroep van de werkgevers bijeen om over de voorstellen van de vakbonden te praten. Volgende week is er dan weer een nieuwe onderhandeling gepland.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.