Home

Nieuws

Boer raakt uitgekeken op het CDA

Het CDA heeft nog wel de grootste ‘boerenachterban’ maar het verschil met de VVD wordt alsmaar kleiner.

De VVD kan dit jaar opnieuw op meer aanhangers rekenen onder de agrariërs; maar liefst 29,8% zegt VVD te gaan stemmen. Dat concludeert agrarisch Direct Marketing bureau AgriDirect uit haar ‘Verkiezingspeiling agrarische sector 2010’. Zo’n 1.500 agrariërs namen tussen 11 en 19 mei 2010 deel aan de online verkiezingspeiling.

CDA nog wel de grootste
Met 45,7 procent heeft het CDA nog steeds de grootste aanhang onder de agrariërs. In 2006 was dit echter nog 58,0%. Verliest het CDA die stemmen aan de VVD? Ja, voor het grootste gedeelte wel. Daarnaast is er een klein percentage dat in 2006 CDA stemde maar nu voor PVV, SGP of een andere partij kiest.
De VVD zet zijn opmars gestaag verder en komt in de peiling van 2010 uit op bijna 30%. In 2002 stemde nog ‘slechts’ 16,3% van de boeren en tuinders op de VVD. Ook de SGP en de PVV zien hun aanhang onder boeren en tuinders flink groeien. De agrarische aanhang van de PVV is bijna verzesvoudigd van 1,1% in 2006 naar 6,2% dit jaar. De SGP komt dit jaar op bijna 9% uit en vormt nu samen met de ChristenUnie duidelijk de derde stroming in de agrarische sector.

Aanhang per sector
Het CDA heeft verreweg de meeste aanhangers in de hokdierhouderij (varkens- en pluimveehouderij) en graasdierhouderij (rundvee-, geiten- en schapenhouderij). De VVD haalt zijn aanhang daarentegen voornamelijk uit de tuinbouw en akkerbouw en is in deze sectoren populairder dan het CDA. De PVV boekt het beste resultaat onder de tuinbouwers.

Foto

  • Bron: AgriDirect Verkiezingspeiling agrarische sector 2002 - 2010
  • Bron: AgriDirect Verkiezingspeiling agrarische sector 2002 - 2010

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.