Home

Nieuws

'Verse' groente verliest waarde na lang bewaren

Ingevroren groenten zijn soms voedzamer dan ‘verse’ groenten uit de supermarkt die te lang na het oogsten worden verkocht, blijkt uit Brits onderzoek.

Onderzoekers van het Britse Institute of Food Research onderzochten ingevroren groenten. Als deze direct na het oogsten ingevroren werden, was de voedingswaarde vaak hoger dan bij groenten in de supermarkt die erg lang in het handelskanaal en bij de consument hebben doorgebracht.
 
Terugloop voedingswaarde
Volgens gezondheid.be blijkt uit de studie dat groenten tot 45 procent van hun voedingswaarde kunnen verliezen, als er lange tijd zit tussen de oogst en het nuttigen ervan. Bonen zijn bijvoorbeeld na 16 dagen al bijna de helft van alle voedingsstoffen kwijt. Bij broccoli en bloemkool ligt de voedingswaarde na 16 dagen een kwart lager. Wortelen verliezen in diezelfde periode 10 procent. Volgens de studie behouden diepgevroren groenten hun voedingswaarde veel langer.
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.