Home

Nieuws 1 reactie

Slecht weer jaagt aardbeienprijs de hoogte in

Door de kou en het gebrek aan zon is het aanbod Belgische aardbeien miniem en swingen de prijzen de pan uit. Handelaars betalen op de veiling tien euro voor een kilo aardbeien.

Ook in Spanje valt de oogst tegen zodat de schaarste bij Belgische telers samenvalt met een beperkt buitenlands aanbod. Veiling Haspengouw ziet de prijzen nog niet direct dalen door het aanhoudende slechte weer.

Bezorgdheid over weersomslag
Het aardbeienseizoen wil maar niet op gang komen, bevestigt teler Jos Schoofs uit Zepperen. Van zijn twee hectare aardbeien kan enkel in de verwarmde serres geplukt worden, onder de plastic kappen blijven de vruchten groen. De serres worden nog verwarmd zodat de aardbeien toch maar sneller zouden rijpen. “Als het weer de komende dagen omslaat, zullen de aardbeien ongewoon snel rijpen en de oogst wordt dan heel kort. Als de aardbeien vervolgens allemaal tegelijk op de markt komen, dan kelderen de prijzen”, drukt Schoofs zijn bezorgdheid uit. “Door het aanhouden van bewolkt en donker weer is mijn oogst de helft kleiner dan de vorige jaren”.

Spanje stil gevallen
De schaarste op de Belgische bedrijven valt samen met een tekort aan buitenlands aanbod. De invoer uit Spanje viel stil, want ook daar heeft de teelt te lijden onder het slechte weer en een terugval in kwaliteit. “Grootwarenhuizen uit heel Europa moeten bij ons kopen. Op dit ogenblik leveren alleen België en Nederland nog aardbeien”, zegt Jos Meesters van Veiling Haspengouw.

Ongekende prijzen
Door het beperkte aanbod zijn de prijzen in deze periode nog nooit zo hoog geweest. De handel betaalde deze week voor de dikste aardbeien tot 10 euro per kilo. In de winkels kan die prijs oplopen tot 7,50 euro voor een bakje van 500 gram.
Veiling Haspengouw ziet de prijzen nog niet direct dalen. Midden mei vallen de prijzen meestal terug omdat aardbeien onder plastic tunnels en in volle grond dan volop vruchten produceren. Maar dit jaar is dat niet zo, stelt Jos Meesters. “Er is schaarste op de Europese markten en de weersvoorspellingen zijn slecht. Het duurt zeker nog een week voor het aanbod weer op peil is”.

Bron: vilt.be

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    jpk

    telers let op uw zaak
    profiteer nu

Of registreer je om te kunnen reageren.