Home

Nieuws

Rusland weigert groente en fruit uit Nederland

Rusland weigert sinds 15 mei groente en fruit dat is geïnspecteerd door het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Hierdoor wordt rechtstreekse Nederlandse export van uien, kool, appels, peren en peen belemmerd. De schade is nog niet te overzien. De Russische Federatie erkent het KCB niet meer als keuringsinstantie,

Het ministerie van landbouw ontving vorige week een brief van de Russische Federatie. Daarin stond dat na 15 mei door de KCB gecertificeerde producten niet meer worden binnengelaten in Rusland. De instantie gaat toch door met inspecteren, omdat Nederland het KCB wel erkent.

Te veel trips
De Russen geven als reden voor de importstop op de overschrijding van de hoeveelheid trips. Bestellingen worden al geannuleerd, zegt Inge Ribbens van groente- en fruithandelsplatform Frugi Venta. "Vanwege onzekerheid over levering." Het betreft zowel uitvoer van Nederlandse producten als re-export. De importstop gaat Nederland kosten. Rusland is een heel belangrijke afzetmarkt.

Prijzen zakken
De exportbelemmering heeft gevolgen voor de prijsvorming van producten aangezien Rusland hierin als groot afnemer een belangrijke rol speelt. De koolprijs is al gezakt en voor uien wordt de afzet bemoeilijkt. Het ministerie van landbouw in Den Haag heeft nog geen commentaar. Exporteurs zijn benieuwd naar de gevolgen van de Russische actie.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.