Home

Nieuws 1 reactie

Rabo ziet licht herstel glastuinbouw

“Er is sprake van enig herstel in de glastuinbouw, maar de zorgen blijven groot.” Dat zei Dirk Duijzer, directeur food & agri van de Rabobank, gisteren tijdens een bijeenkomst met land- en tuinbouwjournalisten die zijn aangesloten bij de NVLJ.

Duijzer gaf aan dat de Rabobank vorig jaar rekening hield met grote verliezen in de glastuinbouw, met name bij de nieuwe, grote bedrijven. “Ongeveer 40% van onze totale uitzettingen van 7 miljard euro in de glastuinbouw zit in dit segment. We hebben nog steeds grote zorgen, maar niet specifiek in het segment van de grote glastuinbouw. Deze ondernemers hebben het been inmiddels bijgetrokken.” Volgens Duijzer hadden de bedrijven die snel en hard zijn gegroeid de financiële huishouding niet altijd op orde. Die situatie is nu verbeterd, waardoor er over de hele linie sprake is van voorzichtig herstel in de tuinbouw.

Schaalvergroting
Volgens Duijzer is er in de tuinbouw een breed draagvlak voor het aangescherpte financieringsbeleid van de Rabobank. “Eerst sparen, dan pas uitgeven, is weer het motto.” De schaalvergroting in de tuinbouw zet nog wel verder door, maar dat komt door het stoppen van kleinere bedrijven. Dat leidt tot een stijging van de gemiddelde bedrijfsgrootte. Duijzer pleitte verder voor vaste ketenrelaties. Hij benadrukte het belang van de combinatie van de food- en agrisector met transport, logistiek, kennis en toelevering in Nederland.

Bron: Groenten & Fruit      Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Ligt dit aan het weer of aan de ondernemers zelf? We zullen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.