Home

Nieuws

Prijsherstel niet door de euro

Het eventuele positieve effect van een lage eurokoers op de export moet niet te hoog ingeschat worden. Er spelen veel factoren mee bij het voorzichtige prijsherstel en de rol van de euro is moeilijk te bepalen.

Uit een belrondje langs diverse agf-handelsbedrijven blijkt dat zij de gevolgen van de eurokoers laag inschatten.  Het prijsherstel van de afgelopen maanden heeft meer te maken met de instabiliteit van de markt, dan met de instabiliteit van de euro. Het prijsherstel is wel duidelijk zichtbaar.

De eerste drie maanden van dit jaar zijn beter geweest dan het hele vorige jaar. Maar de oorzaken zijn divers. De slechte weersomstandigheden in Zuid-Europa hebben bijgedragen aan een betere prijsvorming in Nederland. Er vallen meer klappen in Zuid Europa.

Kredietlimieten
Voor de export op Zuid-Europa worden veel kredietlimieten in getrokken. Hierdoor neemt de export op die landen af.  Voor de niet euro landen als Rusland zien we nog geen herstel. Daar vielen in 2008 en 2009 al de grootste klap. Het herstel daar is nog niet merkbaar.
Aan de importzijde van Nederland voelt men vooral de effecten van de stijgende dollar. Hierdoor wordt de import duurder.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Bernadette BijmanOf registreer je om te kunnen reageren.