Home

Nieuws

Lichte stijging in illegale arbeid in Nederland

Er zit weer een lichte stijging in het aantal illegale werknemers dat in Nederland aan de slag is. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie over het jaar 2009.

Na een daling in 2007 en 2008 trof de arbeidsinspectie bij controles vorig jaar op illegale arbeid 25 procent meer illegale werknemers aan. Totaal ging het om ruim 25.000 werknemers. Eenderde van deze illegale werknemers komt uit Bulgarije of Roemenië. In de bouw is het aantal illegale werknemers sterk toegenomen en in de horeca en in de detailhandel is illegale arbeid licht gestegen. Een positieve uitzondering is de schoonmaaksector waar het percentage overtredingen daalde van 37 naar 22 procent. Ook in de tuinbouw daalde de illegale arbeid verder.

De inspecteurs stuitten tijdens hun inspectie in 540 gevallen op werknemers die minder betaald kregen dan het minimumloon. In 2009 deelde de Arbeidsinspectie voor ruim 26,5 miljoen aan boetes uit voor illegale arbeid en bijna 950.000 euro voor onderbetaling.

In 2009 ontving de Arbeidsinspectie meer klachten over onveilige werkomstandigheden en meer meldingen van ongelukken op het werk. Bij het onderzoek naar klachten moest de inspectie ruim 300 keer ingrijpen met een boete of een stillegging en dat is ruim honderd keer meer dan in 2008.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.