Home

Nieuws

LNV: 'Snel met Russen om tafel over importstop'

Het ministerie van LNV wil zo snel mogelijk met de Russen praten over de exportbelemmeringen die Rusland sinds begin deze week opwerpt voor groente en fruit uit Nederland.

De Russen lieten LNV onlangs weten vanaf 15 mei geen groente en fruit meer uit Nederland te importeren omdat ze het Kwaliteits Controle Bureau niet langer accepteert als keuringsinstantie. De aanleiding is volgens LNV omdat de Russen trips hebben gevonden. "Nadat we de brief 1,5 week geleden hebben ontvangen, hebben we meteen om een gesprek gevraagd met Rusland. Desnoods gaan we er binnenkort met een delegatie heen", aldus een woordvoerder van LNV. Er is echter nog geen afspraak gemaakt voor een overleg.

Belang van export
De importstop treft volgens het Productschap Tuinbouw in Zoetermeer vooral de volgende zes productgroepen: tomaten, paprika's, uien, appels, peren en wortelen. Van de verse Nederlandse groenten die richting Rusland gaan, gaan er over het hele jaar gezien de laatste jaren in de maanden april, mei, juni en juli de meeste verse groenten heen. Zo gingen er bijvoorbeeld in 2009 in de maanden mei tot en met juli 12344 ton tomaten heen en 9042 ton paprika's.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.