Home

Nieuws laatste update:26 mei 2010

Kwart minder werk in land- en tuinbouw

De werkgelegenheid in de land- en tuinbouw is in Europa in de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald, en in ons land is die daling volgens cijfers van het CBS 17 procent.

Ondanks die daling voorziet de tuinbouwsector een tekort aan personeel en is de sector begonnen met een campagne om jongeren te interesseren voor een baan. Greenports Nederland, een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, rept in een toekomstvisie zelfs over een verdubbeling van het aantal banen in het jaar 2040.

Stabiele werkgelegenheid in agrofood-sector
Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van het Productschap Tuinbouw biedt de hele ,,agrofoodsector'', waarbij niet alleen wordt gekeken naar de bedrijven van boeren en tuinders, maar ook naar de bedrijven erom heen zoals bijvoorbeeld handel, werk aan zo'n 650.000 mensen. Daar is vergeleken met tien jaar geleden de werkgelegenheid met 6 procent gedaald, maar blijft die de laatste jaren stabiel. Bovendien is in dat cijfer niet meegenomen het groeiende aantal uitzendbanen. De werkgelegenheid daalt het sterkst in de teelt van de producten, maar in de dienstverlening er omheen, waaronder loonwerk, is een stijging te zien.

Bron: ANP

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.