Home

Nieuws

Kritische ZON-telers stemmen in met jaarcijfers

De jaarcijfers van ZON Business Fruit & Vegetables hebben donderdag unaniem goedkeuring van de leden gekregen.

Dat meldt het Agrarisch Dagblad. Daarmee heeft het collectief van kritische telers ook het verzet gestaakt. Dat melden enkele telers los van elkaar.

Eind april werden de jaarcijfers van ZON niet goedgekeurd, omdat een groep telers de bijzondere reserve van ruim 4 miljoen euro buiten de fusie wil houden met Fruitmasters en meer invloed in de fusie-onderhandelingen wilde.

Reserve
Eén van de betrokken telers zegt nu dat de bijzondere reserves inderdaad vrijkomen voor telers, een wens die door de telers werd uitgesproken, maar ZON kon dat niet bevestigen.

Of de ZON-telers ook actiever bij de fusie-onderhandelingen betrokken worden, is niet duidelijk. Op de extra ledenvergadering donderdagavond is niet gestemd over het afzetmodel.

Afzetmodel
Tussen telers van ZON en Fruitmasters is verschil van inzicht over collectieve of individuele uitbetaalprijs. Fruitmasters gaat op 26 mei de leden peilen over het gewenste afzetmodel in het ondernemingsplan voor de fusie-organisatie.

ZON boekte over 2009 een gedaalde productomzet van 10 procent. De waarde van de omzet van 206,5 miljoen euro lag 12,3 miljoen euro achter bij 2008. De nettowinst daalde ook in 2009, het areaal nam toe.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.