Home

Nieuws

Kleur van tomatengewas niet overal even fris

Ondanks al het licht van enige tijd geleden, zagen we eind van de week op sommige bedrijven toch wat minder sterke en blekere koppen, terwijl op andere bedrijven de sterkte in de kop wel bewaard bleef.

Het verschil zit hem in de gerealiseerde etmaaltemperatuur.  Met de plantbelasting die er nu aan hangt, kan men zich geen etmaal hoger dan 18 – 19 graden Celsius  permitteren op een donkere dag. Stel dus geen te hoge temperaturen in, het wordt toch vanzelf warm genoeg als de zon schijnt en als de zon afwezig blijft, wordt het tenminste niet te warm, waardoor het gewas zou verzwakken.

Kleur en geknepen telen
De kleur van het gewas is net als de sterkte erg wisselend van bedrijf tot bedrijf. Sommige gewassen staan bleek, dof en hebben wat last van bladrandjes, terwijl andere er fris groen en groeizaam bij staan in de kop. Het verschil ontstaat door het al of niet voldoende activeren van het gewas. Wie te veel de nadruk legt op energiebesparing en tegelijkertijd toch een flinke etmaaltemperatuur nastreeft door te ‘geknepen’ te telen, wordt daarvoor afgestraft met een dof en bleek gewas. Wie ‘actief’ teelt en dus wel wat buis houdt onderin, terwijl bovenin het teveel aan warmte afgelucht wordt, ziet wel een goede bladkleur ontstaan met een sterke trosontwikkeling erbovenop.

Kleur en het voedingsaanbod
De kleur van het gewas wordt verder uiteraard ook bepaald door het voedingsaanbod. Bij donker weer dient de druppel-ec direct bijgestuurd te worden, anders is de totale aanvoer mineralen toch te laag en dat wreekt zich op groeizaamheid en kleur van het gewas. Ook de totale hoeveelheid druppelwater dient met mate gegeven te worden, anders spoel je te veel uit.

Kleur en trossnoei
De voorlaatst gezette tros is aangelegd in de donkerder weken 18 en 19 en dat is er toch aan te zien. We raden dan ook aan om de trossnoei nog eens kritisch te bekijken en eventueel deze zwakkere tros wat harder terug te snoeien. Wie normaliter op 6 snoeit, kan die tros dus beter op 5 terugsnoeien en op de zwakste en bleekste koppen zelfs helemaal wegnemen.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in mei-juni

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.