Home

Nieuws

Export vindt toch zijn weg naar Rusland

De export naar Rusland vindt ondanks de importbelemmeringen die Rusland opwerpt toch via verschillende wegen en constructies aardig zijn weg. Dat merkt Frugi Venta, de branche-organisatie van de groente- en fruithandel in Den Haag.

De Russen hebben in een brief aangegeven dat zij vanaf 15 mei groente en fruit met een fytocertificaat dat is afgegeven door een inspectie van het KCB, niet meer accepteren. Fytosanitaire overschrijdingen van de Californische trips, een q-organisme in Rusland, zou daar de aanleiding van zijn.

PD inspecteert mee
Volgens Frugi Venta blijkt de handel er de laatste dagen toch vrij aardig in te slagen de export van groente en fruit naar Rusland gewoon door te laten gaan, aldus Inge Ribbens van Frugi Venta. Dit hoort zij onder andere van handelaren en het Kwaliteits Controle Bureau (KCB). Ribbens: "Exporteurs die naar Rusland willen exporteren, zorgen er nu soms gewoon voor dat naast inspecteurs van de KCB er ook inspecteurs van de PD bij een inspectie voor het afgeven van een fytocertificaat zijn." Hierdoor kan er op die gekeurde partijen ook 'NPPO-approved' worden gezet. De Russen accepteren die zendingen dan zonder problemen.

Keuringen in buitenland
Een andere manier voor Nederlandse exporteurs om toch product richting Rusland te krijgen, is dat zij de fytokeuring van groente en fruit in een ander land laten uitvoeren. “Dat geeft dan wel extra logistieke kosten.” Het komt volgens Ribbens ook voor dat importeurs in Rusland het risico van een zendingen die geinspecteerd zijn door het KCB op zich nemen.

De Russische fytosanitaire dienst heeft aangegeven dat zij een Nederlandse delegatie van LNV en PD wil ontvangen om over haar importbeperkingen te praten. Een datum daarvoor is echter nog niet bepaald, aldus een woordvoerder van het ministerie van LNV.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen
Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.