Home

Nieuws

Donkere kopblaadjes en bladpunten in tomaat

Door het zonnige weer en de hogere buitentemperatuur, diende er meer gedruppeld te worden om de verdamping bij te houden.

Afgelopen week was wellicht ook de eerste week van het jaar dat de watergift in liter/m² ongeveer gelijk was aan drie keer de totale hoeveelheid straling. Wie te laat gestart was met druppelen, zag niet alleen de ec in het substraat gestaag oplopen, maar had ook te maken met donkere kopblaadjes of met bladpunten die aanmerkelijk donkerder werden. Als je met zulk zonnig en warm weer te laat start met druppelen, begin je de dag met een deficit en dat sleur je de hele dag mee, want de plant verliest te snel zijn vochtspanning. Het gewas komt van de hele dag niet meer op spanning, tenzij net vóór het einde van de dag, wanneer de zon weer aan kracht verliest.

pH onder controle
De kaliumhoeveelheden liepen flink op in de analyses, elementen zoals calcium en magnesium liepen eerder terug. De pH was eerder in dalende lijn en vanaf nu wordt het opletten met de hoeveelheid ammonium in de oplossing. De pH zou immers te snel kunnen zakken bij grote watergiften. Ook in verband met neusrot wordt dat de komende maanden opletten met al te hoge ammoniumgiften.

Trage zetting geeft trage rijping
De productie komt ondanks het lenteweer van april, eerder traag op gang. De bloei en de zetting verliepen in de donkere februarimaand immers traag en dat voelen we nu nog steeds in de rijping, want wat trager geboren wordt; komt er ook trager af.

Frankrijk doet het beter
Sommige producenten zijn dik tevreden met de huidige prijsvorming in de Benelux (tussen 1,00 en 1,50 euro/kg). Maar als je weet dat er in heel Europa een ‘vraagmarkt’ is en dat er in het zuiden van Frankrijk bijvoorbeeld te weinig tomaat beschikbaar is om aan de vraag te voldoen (er komt veel minder uit Spanje en Marokko dan andere jaren), dan laten we hier toch kansen liggen. De gehele maand april lag de prijs-‘producent’ in Frankrijk immers tussen de 1,80 en 2,00 euro per kilo, ongeacht of het ‘tros’ of ‘los’ betrof!


Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx  (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in mei

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.