Home

Nieuws

Belgen maken gedragscode voor voedselketen

De voorzitter van de Boerenbond in België, Piet Vanthemsche, geeft aan dat verschillende spelers in de voedselketen bezig zijn een geedragscode op te stellen die gaat over eerlijke contracten, stabielere voedselprijzen, opzegtermijnen en betaaltermijnen. De Boerenbond-voorzitter zegt dat in De Tijd.

De gedragscode wordt binnenkort ondertekend door de distributiefederatie Fedis, de voedingsindustrie Fevia, de zelfstandigenorganisatie Unizo, de federatie van mengvoederfabrikanten BEMEFA en de landbouworganisaties, zo meldt De Tijd. "We willen onze relaties op een meer duurzame verhouding baseren. De extreme volatiliteit in de prijzen moet eruit", zegt Vanthemsche. De voorzitter heeft er vertrouwen in dat de code zal worden nageleefd. Winkels die dat niet doen, zijn gewaarschuwd. “In dat geval zullen we hen aanvallen op hun fair imago. We weten dat dit voor hen cruciaal is”, aldus Vanthemsche.

Extra betalen voor extra kwaliteitseisen
In het ketenoverleg spelen gemeenschappelijke belangen zoals een uniform kwaliteitscontrolesysteem. Vanthemsche: ”Nu stelt iedereen eigen normen op en moet de boer en tuinders verschillende lastenboeken volgen. Wie extra kwaliteitseisen vraagt boven de wettelijke of de algemeen afgesproken kwaliteitsstandaard, zal daar voor moeten betalen".

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.