Home

Nieuws 12 reactieslaatste update:18 mei 2010

Actiegroep belaagt Monsanto

Vanaf 6 uur vanochtend blokkeert de actiegroep 'Verdelg Monsanto' met een veertigtal mensen beide poorten van de Monsanto-vestiging nabij Rotterdam.

De actievoerders willen dat Monsanto zich terugtrekt uit de zadenmarkt en eisen een einde aan patenten op zaden en levende organismen. Op het moment wordt, onder druk van agro-chemische multinationals als Monsanto, in de EU gewerkt aan regelgeving die het voor grote bedrijven makkelijker maakt de zadenmarkt te overheersen. De actiegroep noemt zich 'Verdelg Monsanto.'

De blokkade vindt plaats bij het voormalige De Ruiter Seeds, opgekocht door Monsanto in 2008. In deze vestiging bevinden zich onderzoekslaboratoria, kantoren, kassen en een centrale opslag van zaaigoed.

Overname
Wereldwijd heeft het chemieconcern Monsanto 23% van de zaai-en pootgoedmarkt in handen. In de afgelopen 5 jaar heeft het bedrijf drie grote internationaal opererende zaaigoedbedrijven in Nederland opgekocht: De Ruiter Seeds, Western Seed en Seminis. Daardoor beheerst Monsanto de wereldmarkt voor groentezaden.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Esther de Snoo


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westlander

  met monsanto viel tenminste nog te onderhandelen over de zaadprijs ,maar met rijkszwaan niet.

 • no-profile-image

  Oostlander

  Wacht jij maar af westlander, je wilt echt niet weten wat die amerikanen nog van plan zijn. Daar gaan jij en ik echt nog pijn van krijgen. Verdiep je maar eens in het bedrijf, en wat ze in het verleden hebben uitgespookt. Onbegrijpelijk dat dit door de NMA e.d. is goed gevonden.

 • no-profile-image

  Hans

  De dominantie van Monsanto begint zorgelijk te worden. Onder het mom van 'de wereld voeden' wordt koppelverkoop van zaad en bestrijdingsmiddel opgedrongen, waarbij de teler vaak nog duurder uit is ook. Bovendien worden lokale rassen weggedrukt en als er als er -vaak ongewenste- kruisbestuiving plaats vindt, wordt je als teler ook nog aangepakt, omdat je het patent zou overtreden.
  Een zeer bedenkelijke ontwikkeling naar een monopolist met monocultuur.

 • no-profile-image

  Westlander

  Daar heb ik me al in verdiept. Monsanto is geen lieverdje ,Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat elk zaadbedrijf zn zaadprijzen maar omhoog blijft stuwen.Elk zaadbedrijf met een hoofdras heeft eigenlijk een monopoly positie.Wij zitten er maar mooi tussen .tussen de de supermarktenmacht en de zaadhandel macht

 • no-profile-image

  Oostlander

  Daar heb je zeker een punt. Ik ben bang dat dat met al die overnames alleen maar erger gaat worden!!

 • no-profile-image

  Annelies

  Ik hoop van harte, dat alle boeren en tuinders in Nederland zich verzetten tegen Monsatan !!!

  Tegenwoordig vinden we hun zwaar giftige pesticide Round-Up al in onze supermarkten, w.o. C1000.

  Monsanto zit diep geworteld in Europa, o.a. in de EU-commissie en de ESFA. Ze zijn nu bezig om natuur-winkels over te nemen.

  Iedereen moet weten, wie of wat Monsanto is.

  Zie mijn web-site: <>

  Ik sta open voor elk positief nieuws over Monsanto, want dat heb ik in 4 jaar onderzoek niet kunnen vinden. Kijk vooral eens naar het onderdeel "draaideuren"; hoe Monsanto werknemers zich van Monsanto naar het FDA, de Amerikaanse Senaat en terug begeven. Zie de connectie's van de Obama-regering met Monsanto en zie de connectie met de Codex Alimentarius.

  Ook daar heb ik een web-site over: <>

 • no-profile-image

  Theo Brakeboer

  Je website over Monsanto is wel heeeel erg eenzijdig hoor Annelies.
  Heb je bewijzen dat RoundUp een zwaar giftig pesticide is? (en nu niet aankomen met kretologie van milieuclubs, maar harde bewijzen van neutrale onderzoeksinstellingen)
  En (naar aanleiding van je website):
  -is een jurist die bij Monsanto heeft gewerkt daarna voor de rest van zijn leven verdacht?
  En ken je één chemisch bedrijf (of welke multinational dan ook) dat niet streeft naar goede banden met de overheid?

 • no-profile-image

  Westlander

  Theo :wij nederlandse tuinbouw hebben geen baat bij roundup en bijbehorende gm-gewassen .Voorzover ik weet wordt deze combinatie niet geteeld in nederland. ik ben ook zeker geen voorstander van herbicide spuiten over voedselgewassen.
  Voor de rest heb je helemaal gelijk de site is eenzijdig tegen monsanto gericht en nog eens van het niveau chemtrails ,ufoos met een scheutje rtl boulevard.
  Rijkszwaan is een genenbank aan het opzetten ,syngenta heeft ook een tak met chemische middelen, dat soort ebrichten mis ik toch op de site

 • no-profile-image

  Theo Brakeboer

  Westlander: Als teler onder glas heb je natuurlijk geen enkele behoefte aan RoundUp en gm-gewassen. Maar in de vollegrond zou dat toch wel nuttig kunnen zijn. Ik herinner me dat in de peenteelt het herbicide Dosanex was toegelaten, dat je na opkomst van de peen kon toepassen en alle onkruid was in een klap weggevaagd. Daarna was het loof al voldoende ontwikkeld om geen nieuw onkruid op te laten komen. Dat is toch een stuk idealer dan nu, met diverse bespuitingen om het onkruid er onder te houden (ook al gaat dat in een lage-doseringen-systeem).
  Als je als teler mag kiezen tussen één keer RoundUp toepassen of diverse keren een herbicide (in een lage dosering), dan lijkt me de keuze niet zo moeilijk, niet voor het milieu en zeker niet voor de portemonnee. Tenzij RoundUp natuurlijk een zeer schadelijk gif is; maar dat is na inmiddels zo'n 20 jaar toelating nog steeds niet bewezen.

 • heartdreamer

  maar, wat doen we er aan, met iets wat echt hout snijdt hiertegen???
  hoe word ik op de hoogte gehouden van nieuwe acties, die (met alle respect) misschien toch niet alleen een druppel op een gloeiende plaat zijn???

 • heartdreamer

  misschien ook verhelderend, (zo al niet gedaan) om eens op 'cargill' te googlen. ik lees dan graag ook jullie reaktie hierop.

 • P. Verschuren

  Theo, in theorie is dat leuk, 1 keer Round-up spuiten en overal vanaf zijn, maar de praktijk leert dat binnen enkele jaren percelen worden overwoekerd door Round-up resistente onkruiden. Dan ben je nog verder van huis. Als de huidige ontwikkeling doorgaat zijn we terug in de middeleeuwen en is de tuinder een veredelde horige die schatplichtig is aan veredelingsbedrijf en supermarkt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.