Home

Nieuws

‘Schaalvergroting vergroot kwetsbaarheid’

De oplossing voor de tuinbouw om uit de huidige impasse te komen ligt beslist niet in verdere schaalvergroting aan productiekant. Die waarschuwing gaf econoom Jaap van Duijn gisterenmiddag af tijdens het Horti Fair/Flynth symposium in Rijnsburg.

De oud-topman van Robeco gaf aan dat de huidige crisis de verhulde zwakheden in de tuinbouw blootlegt, maar hij meent ook dat een dergelijke periode leidt tot innovatie en creativiteit. De in Naaldwijk geboren Van Duijn zei dat de tuinbouw meer crises heeft overleefd, maar waarschuwde wel dat het geluk een keer op kan raken.

Schaalnadelen
De schaalvergroting is naar zijn mening doorgeslagen. “Met één supergrote kwekerij in de Wieringermeer loop je veel grotere systeemrisico’s van ziekten en calamiteiten dan met tien in het Westland”, zo onderbouwt hij in het op het symposium uitgedeelde Flynth Magazine. Volgens Van Duijn wordt de afhankelijkheid van een product/marktcombinatie groter en wordt financiering een groter probleem. “Schaalvergroting veroorzaakt schaalnadelen.”

Passie
Veel waardering heeft de buitengewoon hoogleraar voor de passie van de tuinbouwondernemers. “Gelukkig gaat het bij 90% van hen niet alleen om het geld. Want als je het rationeel bekijkt, kun je vaak beter je vermogen in Koninklijke Olie stoppen. Dan heb je een beter rendement dan menig tuinder in zijn bedrijf kan halen. Het echte rendement voor de tuinder zit daarom waarschijnlijk in de combinatie van vrijheid en ondernemerschap.”

Meer over het Horti Fair/Flynth symposium en de visie van prof. dr. Jaap van Duijn in de weekeditie van Groenten & Fruit van dinsdag 27 april a.s.

Bron: gfactueel.nl                     Auteur: Roger Abbenhuijs

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.