Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:8 apr 2010

SKAL: Petje af voor naleving bio-regels

SKAL heeft in 2009 ‘slechts 25 keer’ een product of bedrijfsonderdeel af hoeven keuren. Dat is een prima resultaat, vindt directeur Jaap de Vries.

Hij doet die uitlating in het aprilnummer van SKAL Actueel. Overtredingen werden vooral geconstateerd op het gebied van toegestane middelen, meststoffen en uitgangsmateriaal.

Toezicht
“Het afgelopen jaar hebben we slechts 25 keer een product of bedrijfsonderdeel hoeven af te keuren, de 11 buitenlandse producten niet meegerekend”, aldus De Vries. “Dat is nog geen 1% van de bijna 3000 geregistreerden waar we toezicht op houden.”

“Afgelopen jaren zagen we nog een stijging in het aantal overtredingen, maar omdat we onze methode meer risicogericht hebben gemaakt, is die lijn in 2009 weer gedaald”, verklaart hij.

Pluim
De Vries vermoedt dat de strengere controles aanleiding zijn voor bedrijven om de richtlijnen beter na te leven. “Het lukt SKAL ook steeds beter om afkeuringen op te sporen.”

Volgens De Vries verdienen de biologische ondernemers om die reden een pluim. Maar  het kan nog beter, zo laat hij weten. “Ik daag u uit het aantal afkeuringen nog verder omlaag te brengen.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Zonder biologische sector geen SKAL. Misschien zijn ze daarom niet helemaal onbevooroordeeld in het toezicht.

 • no-profile-image

  Arno de Snoo G&F

  Peter, voor mijn gevoel is het juist andersom. Goede inspecties geven bestaansrecht. Skal werkt overigens in opdracht van LNV. Zo'n 'kort door de bocht' opmerking had ik niet van je verwacht.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Naar mijn mening staat de verheerlijking van de biologische sector de ontwikkeling van een duurzame land- en tuinbouw in de weg. Als je met decennia lange subsidiemaatregelen van krap 2% tot dik 2% van het areaal bent gekomen dan begrijp ik niet dat je dat geld niet beter met veel meer effect anders had kunnen besteden.

  De bankencrises heeft laten zien dat de waarde van certificering vooral suggestief is. Dus wat gewaardeerd was met een A rating bleek achteraf toch een waardeloze rommelhypotheek te zijn. Om dan op deze manier de loftrompet over jezelf te steken staat me erg tegen. Dat SKAL een overheidsinstantie is, is voor mij niet noodzakelijkerwijs een reden voor meer vertrouwen.

  Dus zodoende deze kort door de bocht opmerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.