Home

Nieuws

Gevaar van natslaan tomaat ligt op de loer

In deze periode van het jaar is het gevaar van natslaan van de tomaten groot. Als de ochtendtemperatuur erg laag is en de zon komt sterk door, kan dit voor problemen zorgen.

Probeer om natslaan te voorkomen, niet te koud de nacht uit te komen (hoge na-nachttemperatuur). Pas ook op met lichtverhogingen of hoge p-banden die de ramen niet genoeg open laten gaan. Als de zon fel doorkomt, moet er wat afgelucht worden om het snel oplopen van de ruimtetemperatuur te beperken.
In de voormiddag is een stevige minimum buis op zijn plaats. Een uur voor zonsopgang (6 uur) tot de middag is een minimum buis van 45°C aan te raden. Het voorkomt dat de vruchten natslaan. De plant verdampt voordat de zon op volle kracht is. Na de middag kan de buis op licht en op vocht worden verlaagd.

Snelheid bij oogsten
Meer buis zorgt voor meer snelheid bij het oogsten. Als het groeinet onder de vruchten hangt die moeten geoogst worden, kan die ook waardevol zijn. Op de meeste bedrijven hangt het groeinet nog te hoog. De maximum buis in het groeinet kan beter beperkt worden tot 45°C, anders verslijt het gewas te veel.

Dure kuub gas
Het is vooral de nachttemperatuur en de ochtendtemperatuur die de uitgroeiduur bepalen. Meer nachttemperatuur (zonder scherm) vraagt immers meer buistemperatuur. Het is de ingebrachte hoeveelheid energie die de oogstsnelheid bepaalt. Vooral in maart/april is een niet verstookte kuub gas, een heel dure!

Bron: gfactueel.nl - Auteurs: Dominiek De Visch (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in april.

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.