Home

Nieuws

Europa peilt meningen over landbouwbeleid

De Europese Commissie (EC) is in april een openbare enquête over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gestart.

De resultaten uit de enquête zullen meegenomen worden als input voor de Europese discussie over de hervorming van het Europese landbouwbeleid 2013-2020. Landbouwcommissaris Dacian Cioloş sprak uit voorstander te zijn ‘van een gemeenschappelijk landbouwbeleid dat is afgestemd op de verwachtingen van de Europese burgers’.

De commissie heeft een speciale website in het leven geroepen om de meningen te verzamelen. De EC hoopt op een relevante inbreng van de deelnemers, maar is naar eigen zeggen vooral nieuwsgierig naar de input van NGO’s en denktanks. Tot nu toe hebben ongeveer 200 mensen gereageerd, waaronder een twintigtal Nederlanders.

Hervorming
De deelnemers wordt gevraagd te reageren op vragen over de noodzakelijkheid van het beleid, de verwachting van burgers, punten van benodigde hervorming en de daarvoor benodigde instrumenten.

De commissie zegt ook open te staan voor argumenten tégen een gemeenschappelijk beleid, maar geeft zelf aan vooral signalen te hebben ontvangen dat een meerderheid achter een Europees beleid staat. Deze conclusie zou zijn getrokken uit informatie uit de Europese barometer.

Er kan nog tot juni gereageerd worden.

Bron: gfactueel.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.