Home

Nieuws laatste update:20 apr 2010

Echt tomatenweer

Vorige week was een fantastische week met 12.000-13.000 joule aan licht.

De nacht kunnen we instellen zoals we willen en zolang er geen nachtvorst is, halen we dat meestal nog ook. Zoals het er nu uitziet, blijft het mooi weer met relatief koele nachten. Er is 0,9-1 m3 gas verstookt met etmalen van 19,7-20,4°C. Als je kijkt naar de lichtsom deze week, had het etmaal toch minimaal op 20,5°C moeten liggen.

Scherm versus Botrytis
Er zijn 30-50 schermuren gemaakt afgelopen week. Sommige telers hebben minder lang geschermd om het gewas harder te maken en minder vatbaar voor Botrytis te maken. Toch  hebben we het scherm keihard nodig om warm genoeg de nacht uit te komen en etmalen te kunnen draaien. Bovendien zien we vaker een groter vochtdeficit onder een gesloten schermdoek vergeleken met een open schermdoek.

Watergift
De watergift lag tussen de 34-38 liter/m²/week met 24-28 % drain. Dit is eigenlijk niet eens zo'n hoge gift, maar dat komt omdat de luchtramen nog niet zo ver open staan. Komende week met hogere buitentemperaturen zal de waterbehoefte van de gewassen toenemen,immers, er zal dan meer gelucht gaan worden. De mat-ec's zijn iets gestegen. De druppel-ec mag nu, met een watergift van 5 liter en meer wat naar beneden: 3,0 - 0,2 mS op instraling.

Akelig precies luchten
De producties lagen afgelopen week flink hoger tot wel 1,5 kg/m². Toch zijn de planten ook voelbaar zwaarder geworden. De vruchten in de buik van de plant zijn flink uitgezwaard en de grofheid onder de bloeiende tros is toegenomen. De kleur in de koppen is wel wat doffer en fletser en de kopblaadjes zijn paars omrand. Er moest akelig precies gelucht worden om koude koppen te voorkomen. Overdag voelde ieder zuchtje wind al gauw fris aan. Het klimaat moest in de kas gemaakt worden waarbij de binnenkant van het glas nat moest blijven.

Bloemkwaliteit
Blijf voldoende hommels inzetten, want we komen hier en daar al wat overgeslagen bloemetjes tegen welke niet te herleiden zijn naar slechte bloemkwaliteit. Let dus komende weken goed op de bestuiving.Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Eric de Winter (Lycopersicon) & Peter Stradiot (InnoGreen)

Kijk voor meer teelttips over sturing in april


 


 

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.