Home

Nieuws laatste update:27 apr 2010

Aardbeientelers Huelva in mineur

Door de vele regenbuien zal het aardbeienseizoen in het Spaanse Huelva begin juni worden afgesloten met 30% minder productie, veel kwaliteitsproblemen en telers in mineur vanwege de lage opbrengstprijzen.

Minder hectares, minder productie
In de Spaanse provincie Huelva worden dit seizoen op 6.385 hectares aardbeien geteeld, 2% minder dan vorig seizoen. Naar inschatting zal de totale productie dit seizoen 30% lager uitvallen dan de 257.101 ton van vorig jaar.

Kwetsbare rassen
Het hele seizoen wordt gekenmerkt door afwisselende periodes van regen en redelijk, droog weer en dit heeft zijn sporen nagelaten. Geen enkel ras bleek hier tegen bestand, maar de rassen Camarosa en Candonga wel het minst. Johan Otto van Specialfruit houdt lokaal toezicht op de kwaliteit: “Bij Camarosa was er in januari-februari geen goede bloemaanleg en dat heeft in bepaalde periodes geleid tot 50% misvormd fruit, bestemd voor de industrie. Ook was Camarosa gevoeliger voor botrytis dan de andere rassen (Splendor, Fortuna, Ventana). Bij het ras Candonga was er door de hoge vochtigheid en weinig zonuren lang sprake van albinismo (de punten kleuren niet goed door en zijn een ingang voor ziektes). Behalve een hoger percentage misvormingen waren veel aardbeien zacht en kort houdbaar.

Verschil tussen telers
Overigens stelt Otto vast dat er grote verschillen per telers bestaan: “Door continue de velden te luchten, door het plastic van de kappen omhoog te doen kan botrytis worden voorkomen. Ook alles wegplukken voor de industrie, tot wel 50% van de dagaanvoer is doorslaggevend voor het op de markt zetten van een goed product. Niet elke teler doet dat echter, want dit is tijdrovend werk”.

Meer klachten dan normaal
Ook de internationale klanten – vooral uit Engeland, Duitsland en Scandinavië - zijn de problemen in Huelva niet ontgaan en hebben meer dan normaal product afgekeurd. Het is gebruikelijk dat er na een week regen klachten komen, maar nu heeft het drie maanden achter elkaar geregend. Door de slechte weersomstandigheden waren er minder gelegenheden om een gewasbehandeling op het veld uit te voeren. Otto: “Dit zou ten eerste geen effect hebben gehad en ten tweede zou hiermee de MRL-overschrijding geriskeerd worden”. De handel spreekt nog van een geluk dat er niet te veel product op de markt was, waardoor de verkoop vlot verliep.'

Restand seizoen
Voor veel telers worden de resterende weken belangrijk om nog stuk van het seizoen goed te maken, al zal dan de prijs moeten meewerken. In de week van 12-17 april zakte de prijs met 36%, ten opzichte van de week ervoor, tot 85 cent per kilo. Dit terwijl de aanvoer uit Marokko dit seizoen ook een stuk lager is dan normaal, vanwege dezelfde problemen. De productiekosten per kilo liggen tussen de 90-95 cent. Voor Manuel Piedra van de grootste coöperatie CORA uit Palos de la Frontera zijn de actuele opbrengstprijzen niet kostendekkend: “dit kunnen we niet volhouden”. Otto van Specialfruit: “We komen uit een diep dal maar gaan nu samen met onze telers zorgvuldig werken om een goed product van constante kwaliteit op de markt te kunnen zetten.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: René Rombouts, correspondent in Almería


René Rombouts, correspondent in Almería

Of registreer je om te kunnen reageren.