Home

Nieuws

Wientjes: ‘Overheid moet kiezen voor tuinbouw’

De overheid zou juist nu veel meer moeten investeren in bedrijfstakken waarvan de komende tien jaar veel groei van verwacht wordt. “De tuinbouw is zo’n bedrijfstak”, aldus Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW gisteren tijdens de officiële opening van Kom in de Kas in Bleiswijk.

De voorzitter van de werkgeversorganisatie gaf aan dat de overheid juist nu keuzes moet maken. Ze zou extra moeten investeren in innovaties in de bedrijfstakken waar Nederland sterk in is. “De Greenports behoren zeker tot die bedrijfstakken waar de komende tien jaar de meeste groei in zit. Laat de overheid duidelijk voor een paar sectoren kiezen en niet dat ze van alles een beetje doet, zoals we van de overheid gewend zijn.”

‘Jullie tonen echt ondernemerschap’
De voorzitter zei dat ondernemers in slechte tijden per definitie bezuinigen. “Maar jullie sector kijkt daarnaast juist nu wat er beter zou kunnen. Jullie zoeken naar nieuwe producten en markten.” Hij gaf aan het ‘fantastisch’ te vinden dat de tuinbouw in deze moeilijke tijd veel geld steekt in een arbeidsmarktcampagne. “Jullie tonen daarmee de moed om vooruit te kijken. Dat is echt ondernemerschap. De overheid zou zich ook veel meer als ondernemer moeten gedragen.”  Volgens Wientjes kan Nederland toe met en veel kleinere overheid. “Je zou Nederland moeten besturen als stadstaat. Waarom hebben we vijf bestuurslagen nodig?”, vroeg hij zich af. Wanneer er volgens hem bezuinigd wordt op de overheid, levert dat voor het bedrijfsleven in een klap minder bureaucratie en regelgeving op.

Aftrap campagne
Samen met Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, gaf Wientjes gisteren de officiële aftrap van de nieuwe arbeidsmarktcampagne (www.nederlandse.tuinbouw.nl) die jongeren een beter beeld moet geven van de tuinbouw. Ze deden dat door samen een kaart voor een webcam te houden. Daarmee verscheen er een plantachtig wezen op het scherm. Datzelfde wezen maakt deel uit van de campagne voor jongeren.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen


Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.