Home

Nieuws

Superunie denkt aan stellen extra residu-eisen

Inkoopcoöperatie Superunie onderzoekt de mogelijkheid om extra residu-eisen op te gaan leggen voor groente en fruit.

Vooruitlopend op het strengere residu-beleid heeft een aantal aangesloten leden hierover al afspraken gemaakt met leveranciers. "Het is iets waar we nu over praten", bevestigt Superuniemanager inkoop groente en fruit Joachim Nieuwhoff. "Dit speelt echt intern bij een aantal leden."

Eigen inkoop-afspraken
Enkele leden van Superunie hebben vooruitlopend op het besluit eigen inkoopafspraken voor residuen ingesteld. Zo is de Biltse keten Plus sinds vorig jaar zelfstandig een verscherpt residu- beleid aan het ontwikkelen. Die rolt de keten uit achter de schermen. Commercieel directeur Jacques de Korte van Plus schreef de goede resultaten uit de recente Milieudefensie-onderzoeken voor ijsbergsla toe aan de extra inkoopeisen, die vooral draaien om extra scherpe residunormen. De supermarktketen ziet dat als extra veiligheidsborging op residugebied.
Ook twee andere ketens die bij Superunie zijn aangesloten zeggen extra afspraken te maken met leveranciers. Of dat dezelfde normen zijn, willen de ketens niet zeggen.

Andere ketens zullen volgen
Nieuwhoff weet dat bij een aantal Superunieleden de wens leeft om verder te gaan dan de wettelijke normen. De discussie hierover loopt nog niet zo lang, stelt de manager die twee jaar in dienst is bij Superunie, één van de belangrijkste inkoopclubs van Nederland. ”We zijn een coöperatie, dus hierover zullen we snel een besluit nemen.” Op dit moment wordt ook door een extern bureau onderzocht wat de mogelijkheden zijn van extra eisen.
Als Superunie besluit extra inkoopeisen te stellen, volgen andere winkelketens in Nederland. Eerder maakten onder meer Lidl, Aldi en Super de Boer extra inkoopeisen bekend voor residuen.
 
Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.