Home

Nieuws laatste update:4 mrt 2010

Strop dreigt voor Chileense telers na beving

De Chileense fruitkwekerorganisaties Fedefruta houdt een spoedenquête onder haar 2500 leden om de omvang van de schade in kaart te brengen aangericht door de extreem zware aardbeving van afgelopen zaterdag.

Met de uitkomst van de enquête wil Fedefruta druk uitoefenen op de regering van de uitgaande president Michelle Bachelet om gedupeerde fruittelers financieel te helpen.

Het oogstverlies in het getroffen gebied lijkt vooralsnog gering, zo is de eerste indruk van kwekersvoorzitter Rodrigo Echeverría. Maar hij is bang dat het gebrek aan elektriciteit en het verwoeste wegennet veel kwekers een enorme strop gaan bezorgen. In het rampgebied worden naast appelen en peren ook veel druiven en kiwi's geteeld. Circa 60 procent van het fruit hangt nog in de bomen.

Kwaliteit in het geding
Gevreesd wordt dat veel fruit met grote vertraging de havens bereikt als gevolg van wegomleidingen. Echeverriá voorziet dat de kwaliteit in het geding komt, wat onvermijdelijk resulteert in lagere prijzen. In de havencomplexen kampen koelhuizen met gebrekkige stroomvoorziening. Het aangevoerde fruit op de kades stapelt zich op. Ook in de pakstations verloopt het inpakwerk moeizaam. Veel bedrijven draaien op halve capaciteit en liggen soms zelf helemaal  stil. En dat in drukste periode, waarin normaal wekelijks 12 miljoen dozen fruit naar het buitenland verscheept worden.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Frans Lindenkamp, correspondent in Chili


Frans Lindenkamp, correspondent in Chili

Of registreer je om te kunnen reageren.