Home

Nieuws

Spanje laat vier producten toe tegen Tuta

De Spaanse overheid heeft flink uitgepakt in de strijd tegen de tomatenmineermot. Er zijn buitengewone toelatingen verleend voor vier bestrijdingsmiddelen tegelijk, voor de periode van 15 maart tot 14 juli. De vier middelen zijn alle in tenminste één ander EU land al volledig geregistreerd.

Twee van de vier producten waren in Spanje al eerder voor een periode van vier maanden toegelaten. Dit betreft fludiamid (‘Fenos’) en metaflumizon (‘Alverde’).  Fludiamid (‘Fame’) is sinds 3 maart ook in Nederland toegelaten tegen turkse mot en floridamot, onder andere in tomaat en paprika. De nieuwe middelen die nu in Spanje mogen worden gebruikt zijn emamectine (‘Affirm’) en clorantraniliprol (‘Altacor’). Emamectine is in Nederland toegelaten in siergewassen en bloemisterij onder de merknaam ‘Proclaim’.

Onvrede
Onder de sector in Spanje heerst steeds meer onvrede omtrent de reguliere registratieprocedure van gewasbeschermingsmiddelen. Het duurt te lang voordat de beoordeling van nieuwe procukten is afgerond. Middelen die in andere landen al mogen worden gebruikt, en die vaak een gunstig toxicologisch profiel hebben, kunnen daardoor pas jaren later worden toegepast.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Jan van der Blom, correspondent in Almería.
Jan van der Blom, correspondent in Almería.

Of registreer je om te kunnen reageren.