Home

Nieuws

Rabo ziet bedrijfsleven voorzichtig opkrabbelen

De Rabobank voorziet in de sectorprognoses 2010 voor het Nederlandse bedrijfsleven een voorzichtige terugkeer naar groei. Het economisch herstel is wel nog fragiel en komt vooral door toenemende vraag op de wereldmarkten.

Met name sectoren als industrie, groothandel en transport kunnen profiteren. Branches die meer afhankelijk zijn van bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen in Nederland, kunnen dit herstel in 2010 alleen maar proberen te volgen. Ondertussen zien bedrijven uit naar verbetering van het consumenten- en producentenvertrouwen in de loop van dit jaar.

Ergste achter de rug
Na een dramatisch 2009 krabbelt de economie in 2010 weer op. 'Het ergste is achter de rug, maar ondanks het fragiele herstel is de bedrijvigheid in veel sectoren nog niet op het niveau van begin 2008,' verklaart MKB-sectormanager Henri Cocu van Rabobank. Volgens de vooruitzichten krijgt de laatcyclische bouwsector het ook dit jaar nog zwaar te verduren: 'De bouw is de enige sector die in 2010 de omzet nog fors ziet dalen'.

Meer import en export
Het herstel van de wereldhandel en economie in eurolanden zijn positief voor de groothandelsomzet. Daardoor neemt de im- en export van goederen via Nederlandse groothandelsbedrijven in 2010 weer toe, na de forse terugval in 2009. Deelbranches die afhankelijk zijn van de Nederlandse detailhandel en bouw, profiteren minder door de zwakke consumentenvraag en geringe investeringsbereidheid.

Detailhandel food vrij stabiel
Detailhandel food kende als enige in 2009 nog een omzetplus. Die zal dit jaar op eenzelfde niveau liggen met +0,6%. Vooral de prijs veroorzaakt die omzetstijging: door stijging van voedselprijzen en omdat de consument luxere en duurdere producten koopt. In plaats van buiten de deur te gaan eten, geniet de consument nu meer thuis. Anderzijds gaat hij wel op zoek naar goedkopere producten en aanbieders. Versspeciaalzaken zien hun omzet - in tegenstelling tot supermarkten - mede daarom dalen.

Bron: Rabobank - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.