Home

Nieuws

Rabo-visie wijst teler op franchiseformule

De huidige vormen van samenwerking in de tuinbouw zijn vaak te vrijblijvend. “Telers zijn niet bereid om echt samen te werken en daardoor brengen telersverenigingen en eventuele APO’s te weinig rendement.”

Dat zei Dirk Duizer, directeur Food & Agri van de Rabobank, dinsdagmiddag bij de presentatie van de sectorvisie ‘Beter met minder’, de toekomst van de Nederlandse glasgroenteteelt richting 2015. Duijzer gebruikte het voorbeeld van franchiseformules als McDonald’s, Hema en Intratuin als metafoor voor de tuinbouwsector. “Bij franchise zijn er veel verplichtingen, maar is er ook de nodige vrijheid. Daarover moet binnen telersverenigingen meer worden gediscussieerd. Nu hebben telers binnen dat collectief wel erg veel vrijheid. Dat duidt op een gebrek aan onderling vertrouwen”, meent Duijzer. “Zolang er binnen een telersvereniging nog vrijheid is van de keuze van een type tomaat of het paprikaras, is het bijvoorbeeld onmogelijk om samen een goede marketingstrategie te ontwikkelen.”

Waarschuwing
Volgens de Rabobank-directeur neemt een teler liever een collega over dan dat hij ermee samenwerkt. “Een collega is nooit zo goed als de ondernemer zelf, dus kan ik hem beter overnemen dan met een ‘mindere’ collega samenwerken.” Dat is volgens Duijzer de alom heersende gedachte. “Daardoor verandert er ook in lastige tijden te weinig.”
De Rabobank wil met haar sectorvisie de glasgroentetelers serieus aan het denken zetten en aansporen om op korte termijn tot actie over te gaan. “Het gevaar loert namelijk dat als de prijzen de komende weken tijdelijk op een hoger niveau komen te liggen, er toch weer niets verandert”, zo waarschuwde Duijzer tijdens de persbijeenkomst op het hoofdkantoor in Utrecht. Hij gaf tevens aan dat de bank bij de aanvraag van financiering meer eisen zal stellen aan het ondernemerschap. “Ook dat is een vorm van sectorsturing door de Rabobank, naast het inzetten van een veranderde koers middels deze sectorvisie.”

Meer over de sectorvisie ‘Beter met minder’ in de weekeditie van Groenten & Fruit van dinsdag 16 maart. In de maandeditie die vrijdag 19 maart verschijnt een uitgebreid interview met Dirk Duijzer.

Bron: gfactueel.nl    Auteur: Roger Abbenhuijs

Roger Abbenhuijs

Of registreer je om te kunnen reageren.