Home

Nieuws

Paas-asperges duur en beperkt beschikbaar

Naar verwachting zullen de witte asperges die rond de paasdagen in de winkels liggen, een stuk duurder zijn dan normaal. Ook zal er niet voldaan kunnen worden aan de grote vraag.

Dat heeft deels te maken met de beperkte aanvoer van hoofdleverancier Peru, maar vooral ook met achterlopende productie in Europa. Griekenland en Spanje zouden last hebben gehad met regenval, waardoor de productie vertraging oploopt. Bovendien valt Pasen vroeg dit jaar.

Beschikbaarheid
Een andere factor van belang is de gestegen vraag. Die is veel groter dan voorgaande jaren, laat Adrielle Dankier, inkoper bij Nature’s Pride, weten. “De vraag is te groot in verhouding tot wat er beschikbaar is.”

Het teruglopende aanbod in Peru is niet ongebruikelijk, maar telers hebben door de slechte prijsvorming van het afgelopen jaar wel minder aangeplant dan normaal. Theo Post, inkoper bij Bud Holland schat, op basis van gesprekken met telers, in dat er 30 tot 40 procent minder is gepoot.

Betere opbrengst
Zowel Dankier als Post geven aan dat telers niet ongelukkig zullen zijn met de mindere aanvoer, omdat dit de opbrengst per kilo ten goede zal komen. “Dat is goed voor de telers.”

“Feit is dat de telers in het afgelopen jaar te weinig voor hun product hebben gekregen”, aldus Dankier. Telers komen daardoor in de problemen, meent ze. “Ze hebben moeilijke jaren achter de rug, daardoor hebben ze minder mogelijkheden.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Brammert Waagmeester

Of registreer je om te kunnen reageren.