Home

Nieuws

Niet naleven afspraken kost sector 120 miljoen

In de Spaanse tuinbouwsector bestaat grote weerzin tegen de manier waarop Marokko haar producten op de EU-markt mag brengen en de wijze waarop hier wordt gecontroleerd.

Volgens Hortyfruta, de sectororganisatie uit Andalusië, leverde het niet naleven van de overeenkomst door Marokko de telers in Andalusië het afgelopen seizoen (2008-2009) een schadepost op van 120 miljoen Euro. Volgens de voorzitter van Hortyfruta, dhr. Fulgencio Torres, werden aanzienlijk grotere hoeveelheden tomaten afgezet op de EU-markt dan afgesproken, vooral van losse tomaten en cherrytomaten.

Verdringing Spaanse tomaat
Volgens Torres heeft dit twee consequenties: “in progressieve mate worden de Spaanse tomaten in Europa vervangen door die uit Marokko en hierdoor neemt onze afzet in Europa af, vooral bij onze traditionele afnemers. Aan de andere kant is het moeilijk om rendabel te telen met het overschot op de markt dat hierdoor ontstaat”. De Spaanse export van tomaten nam het afgelopen seizoen 9% af, met 130.250 ton, waarvan 6% afkomstig was uit Andalusië.

Torres is ervan overtuigd dat bij betere grenscontroles de prijzen in Andalusië zullen stijgen, waardoor telers een inkomen kunnen halen uit de tomatenteelt. Daarnaast wijst hij erop dat niet alleen de tomaten uit Marokko in de gaten gehouden moeten worden, maar ook andere producten uit de buurlanden in Noord-Afrika.
 
Bron: gfactueel.nl - Auteur: Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Of registreer je om te kunnen reageren.