Home

Nieuws 1 reactie

NMa-oordeel fusie kunstmestmarkt in april

Agrifirm en Cehave verwachten in de loop van april meer duidelijkheid te kunnen geven over de voortgang van de fusie.

Dit zegt Agrifirm-directeur Ton Loman, die de woordvoering doet over de mededingingsaspecten van de fusie. De fusie is opgehouden door een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar de gezamenlijke positie op de kunstmestmarkt. Dit onderzoek zit nu in de vergunningsfase.

Uitsluitsel
In dit onderzoek worden alle leveranciers, concurrenten en afnemers ondervraagd over de te verwachten gevolgen voor de kunstmestmarkt van de fusie. Naar verwachting geeft de NMa in de loop van de komende maand uitsluitsel of er een aanpassing nodig is of dat de fusie gewoon kan doorgaan.

Marktaandeel in het noorden
Samen hebben beide bedrijven een aandeel op de Nederlandse kunstmestmarkt van 30 tot 40 procent. Omdat de markt echter sterk regionaal is bepaald en de NMa onderscheid maakt tussen de markt voor op het bedrijf bezorgde en zelf opgehaalde kunstmest, kunnen er misschien toch mededingingstechnische problemen zijn, meende de NMa. Vooral omdat Agrifirm en Cehave een groot marktaandeel hebben in het noorden van het land.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Dus de afnemers mogen het wel, de toeleveranciers mogen het ook alleen de tuinders mogen het niet. Fijn als de wetgever zo meedenkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.